Поводом Међународног дана старијих особа, Народна библиотека “Бранко Радичевић” у Оџацима организовала је изложбу ручно рађених лутака, ауторке Власте Лабус.

Изложба је била постављена у петак поподне. Оџачка библиотека се на тај начин прикључила обележавању 1. октобра, који је Генерална скупштина УН 14. децембра 1990. године прогласила као Међународни дан старијих особа, у циљу подстицања држава да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способности.

– Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства. Изабрали смо да у библиотеци поставимо изложбу госпође Власте Лабус, која не само да је занимљива већ показује и са којим талентом она располаже. Изабрали смо њу са циљем да промовишемо њен допринос и учешће старих особа у породици, локалној заједници и друштву – рекла је директорица Народне библиотека Биљана Златковић.

Она истиче да је потребно обратити пажњу на често занемарени допринос старијих особа, јер то није само неопходно за њихову добробит, већ и за добробит целокупног друштва.

– Знање и искуство старијих особа нам је потребно како бисмо могли од њих учити и њихово знање применити на оно што нама осигурава просперитет – закључила је Златковић.

Да године нису важне за креативност и стваралаштво показује и пример Власте Лабус из Оџака, која је свој таленат за рад са иглом и вуницом представила широј јавности на изложби која је била постављена у петак поподне у библиотеци у Оџацима.

Ова пензионисана дипломирана правница истиче да је њена прича у вези израде ручних радова почела још у раном детињству. Последње три године преокупација су јој ручно рађене лутке, којих је до сада направила четрдесетак.

– У шали кажем да је то генетика, јер је моја покојна бака била текстилна радница, ткала је текстилну конфекцију. И мој тата је имао тај занат, тако да сам од малена била у контакту са неким вуницама и као мала сам почела да штрикам луткицама одећу. Кад сам мало порасла радила сам себи одевне предмете, а од како сам у пензији кренула сам самоука да правим лутке од вунице, памука и других природних материјала – каже Лабусова.

Свака лутка је различита и свака има специфичне детаље, описује ова Оџачанка своја шарена ремек-дела која ради са пуно љубави и у која је поред креативности уткала и драгоцене тренутке слободног времена.

– Ако видим птицу у лету ставим је на папир и покушам да је направим од конца и вунице, тако најпре скицирам и све остало што ми дође као идеја. Поред вуне и памука користим и рециклиране материјале. Лутке израђујем због свог личног задовољства, али не бежим ни од тога да неку продам. Предлагали су ми да их “окачим” на Фејсбук, али волим да истакнем да нисам та генерација и да компјутер користим за неке друге потребе – каже Власта Лабус, почаствована што је баш она изабрана да представља људе трећег доба који су се активирали у друштву захваљујући неким својим способностима.

Власта Лабус је своје ручно рађене лутке изложила у библиотеци на позив Љиљане Стојковић, библиотекарке на Одељењу одраслих, која каже да су овом изложбом желели да обрадују све суграђане, а највише старије особе.

Стојковић наводи да према подацима са последњег пописа, старији од 60 година чине четвртину укупног становништва општине Оџаци, а да према Републичком заводу за статистику, просечан Оџачанин има 44,6 година, што Оџаке сврстава у општине са старим становништвом.

– Највећи проблем са којим се старији суочавају су предрасуде према њима, а она најчешћа је да је њихово време прошло. У односу према старијим особама треба се руководити оном Божјом заповести из Светог писма: “Поштуј оца свога и мајку своју”. Кад би више пажње обраћали на то, мислим да би и живот старијих био много бољи. Као библиотека покушаћемо да више пажње обратимо на потребе старијих особа и да прикажемо како су они итекако корисни чланови друштва – каже Стојковићева.

Из Народне библиотеке у Оџацима поручују да су старији суграђани добродошли у ту установу и да библиотека располаже литературом

1. октобар -Дан старијих особа и изложба Власте Лабус