Прво помињање Каравукова у историјским изворима датира 1652. године када се у турским дефтерима наводи Караук, сеоце са свега три пореска обвезника; 1725.  27 кућних старешина са 30 опорезованих глава имало је црквицу и ђакона, који је уједно обављао учитељску службу, чобанина, држали су у закупу рибњак, пецару за ракију. Место је напредовало све до 1768. године када је његово становништво морало да напусти своје домове по пројекту царице Марије Терезије која је место предвидела за немачки живаљ. Потомака Немаца данас готово да и нема – Каравуково је сада насељено наследницима колониста из пчињског и врањског округа који брижљиво негују своју традицију и сећање на стари завичај.

Огранак Народне библиотеке у Каравуковуа данас је библиотека са дугогодишњом традицијом у раду са књигом, у неговању и задовољавању културних и образовних потреба свих грађана овог села. Библиотека располаже богатим фондом са преко 5.500 књига из свих области људског знања и стваралаштва. У могућности је да својим корисницима стави на располагање разноврстан фонд дечје књиге, значајну стручну литературу, популарну белетристику! Целокупни књижни фонд пренет је у електронски фонд базе информатичког система у Оџацима, али се претраживање може вршити и у огранку у Каравукову. Библиотека је аутоматизовала све сегменте свога рада.

Библиотека свој рад организује у сарадњи са библиотеком, школом, предколском установом, али посебан значај је сарадња са кирисницима дневне штампе са чиме се може дичити ретко који огранак, они су у овој библиотеци свакодневно и знак су препознавања рада овог огранка и суживота са становништвом.

Поред сталне тежње да се унапређују библиотечке услуге и проширује круг корисника, библиотека у Каравукову чини покушаје и успева у томе, да се наметне и као центар села и срце локалне заједнице.

Библиотека је отворена радним данима од 8:00 до 15:00

Прва субота у месецу од 08:00 до 12:00

 

Адреса

М. Тита 62, 25255 Каравуково

 

Контакт

књижничар Милоје Стајић

телефон: 025/762 394

еmail: bibliotekakaravukovo@gmail.com

 

Чланарина

300 динара