Прва библиотека у Раткову основана је непосредно после Другог светског рата 1947. године. У месту су постојале две библиотеке. Једна се звала Касина друштво, друга је била Библиотека удружења пољопривредника. Књиге у обе библиотеке биле су на Немачком и Мађарском језику, примале су дневне листове и периодичне публикације и часописе и имале су своје читаонице.

Тај тренд љубитеља књиге у Раткову растао је из године у годину. Библиотека данас броји око 11 000 књига.

Своје читаоце дочекује у преуређеним и обновљеним просторијама, у чијем саставу се налази и галерија слика Анкице Ижак. Можемо поносно рећи да Ратково поседује диван културни центар у којем се врло често приређују промоције нових књига домаћих аутора.

У саставу библиотеке је и дечји кутак, који је прави мали рај за ратковачку децу. Чести су нам гости полазници вртића Полетарац као и ученици првог разреда који традиционално имају гратис чланарину.

Књижни фонд се последњих година убрзано увећава, захваљујући доброј набавци књига. У томе нам у многоме помажу сами чланови као и спонзори из места.

Љубазно Вас позивамо да нам се придружите, дочекаће Вас читав свет у којем влада њено величанство Књига, смештена у дивним, пријатним и топлим просторијама.

 

Библиотека је отворена радним данима од 8:00 до 15:00

прва и друга субота у месецу од 8:00 до 12:00

 

Адреса

Ратка Павловића 6, 25253 Ратково

 

Контакт

књижничар Снежана Обрадовић

телефон: 025/883 385

еmail: bibliotekaratkovo2@gmail.com  

 

Чланарина

300 динара