Народна библиотека “Јован Берић”

Настанак библиотеке у Бачком Брестовцу се везује за оснивање прве школе још 1737. године. Претпоставља се да је већ око 1750. године школа поседовала известан број “учених књига” које су поред учитеља користили и школарци. Све до 1946. године библиотека је радила у оквиру школе а после ове године се формира као самостална институција под називом сеоска књижница “КУЛТУРА” и поседовала је 500 књига.
Године 1964. библиотека је припојена народном универзитету у Оџацима и од тада она чини огранак матичне библиотеке “Бранко Радичевић” у Оџацима. Ова библиотека је често мењала локацију док није доспела у зграду Месне канцеларије у улици М. Тита 83.
Брестовачка библиотека је 1986. године добила назив “Јован Берић“ по знаменитој личности у области културе и образовања који је живео у периоду од 1786. до 1845. Године. Рођен је у Бачком Брестовцу а школовао се у Сомбору, Пешти, Пожуну…..Вук С. Караџић га је убрајао у своје пријатеље и истомишљенике заједно са Л. Мушицким, С. Милутиновићем, Ј. Хаџићем, Ј. Суботићем, Павлом Атанацковићем. Берић је имао удела у оснивању Матице српске и сам је постао њен члан. Најпознатија је његова песма ЖЕНИДБА ПО МОДИ коју је Вук штампао у својој Народној србској пјеснарици 1815. године.

Данас библиотека поседује простор од 120 квадрата, књижни фонд од 5972 примерака. Међу члановима најбројнији су ученици основне школе.
Осим примарних активности изнајмљивања књига и читаонице, библиотека има лепу сардњу са школом и вртићем. Традиционално се обележавају државни и верски празници као и значајне манифестације попут Дечије недеље, Дана државности-сретењског устава, Ускршњи празници…
Нешто што је специфично за ову библиотеку је МАЛА РУСКА БИБЛИОТЕКА АЉИНКИН – ГОЈКОВИЧ – АНИСИМОВ. То је библиотека која поседује 50-ак књига на руском језику а основана је 2013. године. Назив је добила по презименима палих бораца, пилота у другом светском рату који су дали своје животе за ослобођење нашег места 22.10.1944. У парку испред школе и општинске зграде у којој је смештенa библиотека налази се спомен обележје овим храбрим јунацима из другог светског рата.
Библиотека је отворена радним данима од 7:30 до 15:30

Адреса
М. Тита 83, 25242 Бачки Брестовац

Контакт
библиотекар Сузана Рајачић
тел. 025/5881-293
еmail: rajacic.suzana@gmail.com

Чланарина
300 динара