Огранак Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у Лалићу налази се у Југословенској улици, у непосредној близини Oсновне школе.
Библиотека има око 55оо наслова. Грађанима Лалића су доступне књиге на српском и на словачком језику. Поред белетристике и класичне литературе, важан део фонда су енциклопедије и приручници који се користе искључиво у библиотеци. Не постоји издвојено дечије одељење, већ су књиге за најмлађе чланове смештене у посебан кутак. Најчитанија књига на словачком језику је „Babylon“ Margite Figuli, а на српском „Последње пролеће у Паризу“ Јелене Бачић Алимпић. Од дечијих књига издвојиле су се „Lekvarový chlebík“ чији је аутор Anna Malková и књиге „Књига за сваког дечака“ и „Књига за сваку девојчицу“ ауторке Виолете Бабић.
Библиотека успешно сарађује са Основном школом „Нестор Жучни“, као и са Предшколском установом „Лептирићи“ . Сваке године током „Дечије недеље“ предшколцима и ученицима првог разреда основне школе делимо бесплатне чланске карте. Огранак организује креативне радионице за ученике и предшколце. 2015. године, у децембру, била је организована радионица „Нетрадиционална новогодишња јелка“, а у марту и априлу 2016. су ученици основне школе учествовали у изради честитки quilling техником. Њихови радови били су изложени у просторији сеоске библиотеке. Сваке године библиотека учествује у обележавању школске славе пригодном изложбом, која се поставља у просторијама школе. Дан државности се такође пропрати пригодним манифестацијама.
У прилог томе колико грађанима Лалића значи библиотека говори чињеница да је књишки фонд 2016. године поклонима грађана увећан за око 90 наслова на словачком и 50 на српском језику.
Библиотека је отворена радним данима од 8:00 до 15:30
Прва субота у месецу од 08:00 до 12:00

Адреса
Југословенска ББ, 25234 Лалић

Контакт
књижничар Соња Турчан
телефон: 066 50 47 324
еmail: sonjaturcan01@gmail.com

Чланарина
300 динара