У Музејској јединици у Оџацима постављена је изложба “Историја Југославије кроз живот Иве Андрића”, поводом 125 година од рођења истакнутог српског писца и нобеловца.

Аутор изложбе је Бранислав Срдановић, кустос-историчар Музејске јединице у Оџацима који каже да се изложба бави животом Иве Андрића, од детињства које је писац провео у Вишеграду и Сарајеву до његове дипломатске и књижевне каријере.

Изложба анализира живот Иве Андрића и прича причу о историји свих држава у којима је он живео. Осим фотографија предмета из тог времена, на изложби се путем линкова интегрисаних у QР кодове уз помоћ мобилних телефона могу погледати неки од снимака о Иви Андрићу. Наш главни циљ је да изложбу виде ученици основних и средњих школа и она ће бити постављена наредних месец дана – истиче Срдановић.

Изложбу су током трајања Дечије недеље организовано посетили ученици два одељења трећег разреда Техничке школе Оџаци.

Занимљиво је то што је писац овде приказан из неке друге перспективе. Ми са ученицима на часовима радимо Иву Андрића као аутора књижевних дела, док се део његовог живота као дипломате само спомене укратко у оквиру његове биографије, тако да они сада по први пут мало опширније слушају о Андрићу у овом светлу – каже Невенка Спасић, професорица српског језика и књижевности у Техничкој школи Оџаци.

Изложбу о Иви Андрићу у Музејској јединици у наредних месец дана могу погледати и сви други заинтересовани.

Иво Андрић рођен је у Долцу код Травника 1892. године. Детињство је провео у Вишеграду, гимназију је завршио у Сарајеву, а студирао је у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу.

Прву песму у прози “У сумрак” објавио је у “Босанској вили” 1911. године, а у наредним годинама излазе песничке збирке “Еџ понто” (1918) и “Немири” (1920).

Све до краја Другог светског рата важио је за писца приповедака и новела. Међутим, 1945. године излазе три његова романа, “На Дрини ћуприја”, “Травничка хроника” и “Госпођица”. “Проклету авлију” објављује 1954. у Матици српској, а роман “Омер-паша Латас” излази постхумно (1976).

Дела Иве Андрића превођена су на многе светске језике. Нобелова награда за књижевност додељена му је 1961. у Стокхолму.

Поред књижевне Андрић је имао и успешну дипломатску каријеру која је трајала од 1920. до 1941. године.

Умро је у Београду 1975. године.

Изложба Историја Југославије кроз живот Иве Андрића
Tagged on: