60 година од доделе Нобелове награде

 

Поводом обележавања 60 година од добијања Нобелове награде за књижевност Иве Андрића, у огранку библиотеке у Дероњу израђене су минијатурне оригами књиге са чувеним Андрићевим цитатом из књиге “Еx понто”.
У цитату поред српског можете уживати и на енглеском, словачком, мађарском и ромском језику.

Поводом обележавања 60 годишњице од добијања Нобелове награде за књижевност, књижевнику Иви Андрићу за дело “На Дрини ћуприја” у просторијама Народне библиотеке “Бранко Радичевић” у Српском Милетићу направљена је поставка изабраних одломака из награђеног књижевног дела. Ту манифестацију су испратили и уприличили ученици осмог разреда основне школе заједно са наставницом српског језика.

Библиотеку у Лалићу су посетили ученици осмог разреда Основне школе “Нестор Жучни” из Лалића, заједно са својом разредном и наставницом српског језика и књижевности, поводом обележавања 60 година Андрићеве Нобелове награде за књижевност. Ученици су у библиотеци сазнали више о животу и раду нашег нобеловца Иве Андрића, кроз презентацију која је доступна и другим корисницима наше библиотеке у наредном периоду. Извлачећи цедуљице, сваки ученик је имао прилику да прочита један цитат Иве Андрића, најцитиранијег српског књижевника. Хвала ученицима и наставницама на лепој сарадњи.

01. децембра у Народној библиотеци у Бацком Брестовцу одржана је манифестација посвећена Иви Андрићу, нашем истакнутом књизевнику и добитнику Нобелове награде.Ове године се обележава 60 година од највеће награде коју је добио Иво Андрић за роман На Дрини ћуприја. Ученици осмог разреда су час одељенског старешине одржали у Народној библиотеци у свом месту како би употпунили и проширили своје знање о овом великану. Иво Андрић је започео свој књизевни рад као песник прозе а наставља као приповедач, романописац, есејиста и путописац. Поред Нобелове награде за књижевност коју је добио 1961. добио је и низ значајних домаћих награда…Бавио се и науком и дипломатијом; био је и председник Савеза књизевника Југославије и редован члан САН. Ученици су пажљиво слушали излагање библиотекарке Сузане Рајачић о Иви Андрићу а његове ванвременске цитате су могли да виде и на видно истакнитој изложби у читаоници брестовачке библиотеке.

Ове године се обележава 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

10. децембра 1961. године, у Штокхолму, Нобелов комитет додељује Андрићу Нобелову награду за књижевност.

„Нобелову награду сматрам као изузетно признање за целокупну књижевност моје земље“ – рекао је Андрић.

Књижевник је целокупни новчани износ од Нобелове награде поклонио библиотекарском фонду Босне и Херцеговине.

Библиотека „ Бранко Радичевић“ Оџаци, огранак Богојево, ове године обележава 60 година од доделе Нобелове награде и у склопу изложбе представља живот Иве Андрића, његов рад и књижевност, као и Нобелову  награду. Изложба је приказана на српском и на мађарском језику и отворена је за читаоце библиотеке, као и за све заинтересоване.

60 év a Nobel-díj kiosztása óta

Idén van a 60. évfordulója annak, hogy Ivo Andrić Nobel-díjat kapott.

  1. december 10-én, Stockholmban a Nobel-bizottság Andrićnak ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat.

“A Nobel-díjat kivételes elismerésnek tartom országom egész irodalma számára” – mondta Andrić.

Az író a Nobel-díj teljes összegét a bosznia-hercegovinai könyvtári alapnak ajánlotta fel.

A hódsági „Branko Radičević”  könyvtár  gombosi tagkönyvtára az idén ünnepli a Nobel-díj átadásának 60. évfordulóját, és egy kiállítás részeként bemutatja Ivo Andrić életét, munkásságát és irodalmát, valamint a Nobel-díjat. A szerb és magyar nyelvű kiállítás megtekinthető a könyvtári olvasók mellett minden érdeklődő számára.

У просторијама Народне библиотеке ,,Бранко Радичевић” огранак у Бачком Грачацу постављена је изложба у част нашем нобеловцу Иви Андрићу. Ове године се навршава 60 година од доделе награде овом нашем великану. Запослени у школи, ученици и сви чланови библиотеке могу посетити изложбу, а уједно могу изнајмити и неку књигу овог најцитиранијег писца.

НОБЕЛОВАЦ ИВО АНДРИЋ