Регионална традиција која је постала светски догађај

На генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу, 1995. године, донета је одлука да се 23.  априла у свету обележава Дан књиге и ауторских права. Ову одлуку је прихватило око осамдесет нација. Од 2001. године  УНЕСКО бира годишњу престоницу књиге. Ове, 2021. године је то главни град Грузије, Тбилиси. Слоган овогодишњег Дана књиге је : „Ок. Твоја следећа књига је …?

Одакле је потекла идеја за Светски Дан књиге и ауторских права?

Идеја је узета из шпанске традиције. У Шпанији се 23. aприл славио као „Дан ружа“. Људи су размењивали руже да би показали љубав према вољенима. Тај празник је по карактеру био сличан Дану светог Валентина. Како би показали поштовање према свом великом књижевнику, Мигелу де Сервантесу који је на овај дан преминуо, Шпанци уводе овај празник, Дан књиге 1923. године. Овај празник има везе и са традицијом која је постојала у Каталонији још од средњег века, а која је део фестивала посвећеног светом Ђорђу. Мушкарци су женама поклањали руже, а од 1925. жене мушкарцима поклањају књигу заузврат.

  1. априла се обележава годишњица смрти два велика писца Мигела де Сервантеса и Вилијама Шекспира.

У свету се овај дан обележава многим манифестацијама. Изражава се поштовање према књизи као једној од кључних тековина цивилизације, према ауторима, према читању и према свима који имају везе са књигом и читањем, било да су у питању особе или институције.

У нашој земљи се овај дан обележава акцијама учлањивања у библиотеке са одређеним попустом, организовањем предавања, изложби, квизова, са фокусом на тему књиге и читања.

 

Светски Дан књиге и ауторских права