Изложба „Селфи из прошлог века – фотографије са стаклених негатива“

 

Већ више од две деценије у депоу Музејске јединице Оџаци, стоји 13 стаклених негатива из двадесетих и тридесетих година, прошлог века. У питању су фотографије снимљене у Лалићу, вероватно од стране тамошњег фотографа, који је водио своју радњу у то време. Музејска једница Оџаци дуго није могла да нађе начин како да изради поменуте негативе и добије фотографије које ће презентовати својој публици.

Током прошле године остварили смо успешну сарадњу са Архивом Југословенске кинотеке у Београду. Фотографско одељење ове установе је било љубазно да за нас изради стаклене негативе из Лалића, и данас их по први пут презентујемо музејској публици у Оџацима. Изложба је постављена 13. марта 2017. у холу Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

На фотографијама можемо видети становнике Лалића у грађанским и словачким народним ношњама. Посебно се истичу документарне фотографије снимљене на свадби и током балирања сена. На фотографији балирања види се парни комбајн. Ту су и фотографије снимљене у студију, са вештачком позадином, као и  оне снимљене у двориштима кућа, типилних за ово поднебље.

Изложба „Селфи из прошлог века“ ће до 1. марта 2017. остати у холу Народне библиотеке. Након тога, део изложбе ће бити пребачен у Музејску јединицу Оџаци.

Селфи из прошлог века